EHBO bij klachten van je beugel

Natuurlijk doen wij er alles aan om jou een deugdelijke beugel te geven en ga jij daar voorzichtig mee om. Toch kan er iets los of kapot gaan aan je beugel. In de vakanties is er een waarneemrooster voor ernstige spoedklachten. Met ernstige pijnklachten wordt bedoeld: de klachten die veel pijn veroorzaken en niet zelf te verhelpen zijn. Probeer altijd eerst zelf je klacht op te lossen, voordat je met ons contact opneemt. Er zijn verschillende klachten te onderscheiden.

Mijn tanden doen zeer:

Wanneer u  een slotjes beugel heeft gekregen of de beugel is weer strakker gezet, dan kunnen u tanden en kiezen de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten u tanden en kiezen erg pijn doen, dan kunt u eventueel een paracetamol innemen. Na een dag of 3-4 zijn u tanden en kiezen gewend en zal de pijn/gevoeligheid verdwijnen.

Ik heb irritaties/aften in mijn mond:

Wanneer u net een beugel heeft gekregen, moeten de wangen en lippen een eelt laagje creëren. Dit heeft ongeveer 3-4 dagen de tijd nodig. Soms kan er een irritatie of aft ontstaan. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over. Heeft u er erg last van? Plak een bolletje wax op de slotjes beugel.

Mijn kaken doen pijn bij het dragen van de blokbeugel of herbst:

Doordat u kaken  in een andere stand komen te staan, kan het zijn dat u de eerste 3-4 dagen spierpijn krijgt in de kaken. Dit kan soms ook voor hoofdpijn zorgen. Wanneer u hier last van heeft, mag u een paracetamol innemen.

De draad van mijn vaste beugel prikt:

Heeft u last van een prikkende of los zittende draad? Bel of mail ons om een afspraak te maken.

Heeft u in de avond of in het weekend last heeft van een prikkende draad, kunt u proberen om het draadje met een nagel knippertje af te knippen. Lukt het niet om het draadje af te knippen dan kunt u er een bolletje wax op doen. Heeft u geen wax, gebruik dan een stukje suiker vrije kauwgom.  Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak.

 

Voor het afknippen van de draad of een bolletje wax plaatsen zie filmpje.

Mijn slotje zit los:

Heeft u een los slotje? Bel of mail ons voor het maken van een afspraak. Een los slotje is geen spoed.

merkt u in de avond of in het weekend merkt dat er een slotje los zit en u heeft er last van, dan mag u het slotje zelf voorzichtig proberen te verwijderen dmv een pincet. Maak het klepje open met de pincet. Lukt dit niet,  plaats dan  een bolletje wax op het slotje. Heeft u geen wax, gebruik dan suikervrije kauwgom. Het voelt nu minder vervelend aan. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak.

Mijn ringetje om mijn kies zit los:

Heeft u een los ringetje? Bel of mail ons voor het het maken van een afspraak. Een los ringetje is geen spoed.

merkt u in de avond of in het weekend merkt dat er een ringetje los zit en u heeft hier geen last van laat het ringetje dan om de kies zitten. Heeft u er wel last? Plak dan wat wax op het ringetje, het voelt nu minder scherp. Draagt u een buitenboord beugel of draagt u elastiekjes naar het ringetje, stop hier dan mee tot dat het ringetje weer vast zit. Zit het ringetje niet meer om de kies, neem het ringetje dan mee naar de afspraak. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak.

 

Is er beetverhoging of bite turbo los (blauwe lijm):

Wanneer er 1 beetverhoging of bite turbo(blokje achter voortand) loskomt, is dit geen probleem.  Het andere blokje doet nog goed zijn werk. Bel de praktijk binnen werktijden op  om door te geven dat er een beetverhoging of bite turbo af is, bij de volgende afspraak bekijken we of er weer een nieuwe  geplaatst moet worden.

Zijn beide beetverhogingen of bite turbo’s eraf bel ons dan tijdens werktijd op om een afspraak in te plannen.

Mijn spalk zit los:

Heeft u een losse spalk? Bel of mail ons voor het maken van een nieuwe afspraak. Een losse spalk is geen spoed.

merkt u in de avond of in het weekend dat de spalk los zit en u heeft er last van dan mag u een bolletje wax op de spalk plakken waar het scherp aan voelt. Heeft u geen wax dan mag u suikervrije kauwgom gebruiken. Heeft u een nachtbeugel? Probeer deze dan zo veel mogelijk te dragen om verschuivingen te voorkomen. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak en neem de nacht beugel mee.

Mijn spalk is gebroken:

Is u spalk gebroken? Bel of mail ons voor het maken van een nieuwe afspraak. Een gebroken spalk is geen spoed.

Merkt u in de avond of in het weekend dat de spalk doormidden gebroken is en de spalk voelt scherp aan dan mag u een bolletje wax op de spalk plakken. Heeft u geen wax dan mag u suiker vrije kauwgom gebruiken. Voelt de spalk dan nog steeds scherp dan mag u proberen om de gebroken spalk zelf  los te halen. Heet u een nachtbeugel? Probeer deze dan zo veel mogelijk te dragen om verschuivingen te voorkomen. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak en neem de nachtbeugel mee.

Mijn Nacht beugel zit strak of past niet meer:

Zit de nachtbeugel strak? Draag de nachtbeugel een periode iedere nacht en bouw het dan weer rustig af. Zorg ervoor dat de nachtbeugel altijd blijft passen.

Past de nachtbeugel niet meer? Heb je de nachtbeugel een lange periode niet gedragen dan kan het zijn dat de nachtbeugel niet meer past, neem contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren wat te doen.

Mijn forsus veer is los of stuk:

Is de forsus veer los of stuk? Bel of mail ons voor het maken van een afspraak. Vertel duidelijk wat er wat er los of stuk is.

merkt u in de avond of in het weekend dat de forsus veer los of stuk is probeer eerst om te kijken of het lukt om het zelf of te lossen door evt de losse veer met een flosdraad vast te maken aan de slotjes. Lukt dit niet, heb je er pijn aan en kan het niet wachten tot dat wij open zijn neem dan telefonisch contact met ons op.

Mijn herbst of hyrax beugel zit los:

Zit de herbst beugel of hyrax los? Bel of mail ons voor het maken van een afspraak. Vertel duidelijk wat er los en of stuk is aan de beugel.

merkt u in de avond of in het weekend dat de beugel los of stuk is en heb je er geen last van laat de beugel zitten in de mond.

Mijn losse beugel (blokbeugel, plaat)  drukt tegen mijn tandvlees:

Druk de blokbeugel of plaat tegen het tandvlees? Bel of mail ons voor het maken van een afspraak. Neem de beugel mee.

merkt u in de avond of in het weekend dat de beugel tegen het tandvlees aan drukt? draag de beugel dan alleen snachts, doet het dan nog steeds zeer dan mag u de beugel uit laten. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak. Neem de beugel mee, de orthodontist of de assistent kan de beugel aanpassen zodat die voor jou weer beter zit.

Mijn losse beugel (blokbeugel, plaat) is stuk:

Bel binnen werktijden naar de praktijk voor het maken van een afspraak. Draag de beugel niet en neem de beugel en de werkmodellen waarop de beugel gemaakt is mee naar de afspraak.

Mijn elastieken zijn op:

Zijn de elastieken op? U kunt iedere werkdag binnen werktijd langs komen om elastieken op de komen halen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Woont u niet in de buurt van Hoofddorp dan kunnen wij de elastieken ook opsturen naar u huis adres.

Orthodontie Hoofddorp

Losse bracket (slotje)

Heb je een slotje los? Probeer zelf het draadje af te knippen met een nagelschaartje of kniptangetje, zodat je geen last hebt van het slotje en eventueel een prikkend draadje. Bel ons of stuur een e-mail naar info@orthodontiehoofddorp.nl  of bel na de vakantie naar de praktijk om een afspraak te maken om het slotje zo snel mogelijk er weer bij te plakken.

Prikkend draadje

Heb je last van een prikkend draadje in je wang? Probeer deze achter het laatste slotje zo kort mogelijk afknippen, of laat een van je ouders dit doen. Dit kan gedaan worden met een nagelschaartje/knippertje of een kniptangetje. Lukt dit niet? Doe er dan een bolletje wax op. Als je geen wax meer hebt, kun je hier ook suikervrije kauwgom op plakken.

Orthodontie Hoofddorp
Orthodontie Hoofddorp

Kapotte activator/plaatje

Is je activator of je plaatje kapot? Als het geen pijn doet, kan je deze blijven dragen. Doet het wel pijn, laat de beugel dan uit. Stuur wel even een e-mail naar info@orthodontiehoofddorp.nl of bel zo snel mogelijk (na het weekend of na je vakantie) voor een afspraak.

Losse spalk

Is het spalkje achter je tanden los? Bel ons dan of stuur een mail naar info@orthodontiehoofddorp.nl om een afspraak te maken om het te laten herstellen. Zijn wij voor meerdere dagen gesloten, dan kan je ook naar je tandarts gaan om het spalkje vast te laten zetten.

Orthodontie Hoofddorp

De behandelingen

Al meer dan 20 jaar hét vertrouwde adres voor beugelbehandelingen in de regio Noord-Holland