Kinderen en jongeren

Het beste moment om met een beugelbehandeling te beginnen is als je nog in de groei bent! Daarom zijn de meeste van onze patiënten kinderen en jongeren.

Groei

Als orthodontist kijken we naar de stand van je tanden, maar ook naar de stand van je kaken. De stand van je kaken is namelijk ook heel erg belangrijk! Als je nog in de groei bent kunnen we bijna altijd met een beugel de groei van je kaken beïnvloeden zodat je onder- en je bovenkaak beter op elkaar gaan passen. Dit kunnen we niet meer doen als je al uitgegroeid bent, daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met het maken van een afspraak bij de orthodontist.

Als je merkt dat je kiezen beginnen te wisselen is het een goed moment om een keer met je tandarts te bespreken of je al naar de orthodontist moet.

Veel verschillende beugels

Voor kinderen en jongeren zijn er heel veel verschillende soorten beugels. Al deze beugels hebben een andere werking en bij elk soort gebitsafwijking hoort een ander soort beugel. Bij het bepalen van wat voor soort beugel je krijgt kijken we naar wat er niet klopt aan je gebit, maar we houden ook rekening met andere dingen. We houden er bij de keuze van de beugel bijvoorbeeld rekening mee of je op de basisschool of de middelbare school zit en of je op een sport zit.

Uitneembare beugels en vaste beugels

Heel vaak beginnen we bij kinderen met een uitneembare of losse beugel. Je kunt hierbij denken aan een buitenboordbeugel om ruimte in je bovenkaak te maken of een blokbeugel om te stand van je kaken te verbeteren.
Daarna heeft bijna elke patiënt een vast beugel (of brackets) nodig. Hiermee zetten we je tanden op de juiste plek en zorgen we dat je tanden goed in elkaar passen en mooi recht staan.

Retentie

Helaas blijven je tanden na de beugelbehandeling niet uit zichzelf recht staan. Daarom krijg je als de beugel er uit gaat een draadje achter je voortanden (we noemen dit spalken) en een plaatje voor de bovenkaak die je ’s nachts moet dragen. Samen zorgen ze ervoor dat je tanden mooi blijven staan.

Hoe lang gaat het duren?

Hoe lang je beugelbehandeling gaat duren hangt van 2 dingen af:

  • hoe erg is de afwijking van je gebit, dus: hoe scheef staan je tanden en kaken?
  • hoe goed werk jij mee met de behandeling, dus: doe je je beugel vaak in of juist niet?

Je kunt daarom vast wel begrijpen dat het heel moeilijk is om vooraf in te schatten hoe lang een beugelbehandeling gaat duren. Toch is het voor de meeste behandelingen zo dat ze tussen de 2 1/2 en 3 jaar duren.

Wat andere zeggen

“Afgelopen woensdag ben ik voortreffelijk geholpen door een van jouw medewerkers.

Behoorlijk gespannen kwam ik binnen: balkje los, als het repareren maar goed gaat…….

 Jouw medewerker wist mij gelukkig heel snel op mijn gemak te stellen: kalm en met ervaren handen ging ze te werk. Ondertussen vertelde ze rustig en duidelijk wat ze deed. Ik wist me in goede handen. Kortom, ze is een kanjer!”

 

“Tijdens de voetbalperiode dragen de medewerkers oranje handschoenen en de kinderen mogen altijd een kleur elastiekjes kiezen. Onze dochter kan daarom niet wachten tot ze ook een beugel mag!”

“Wij komen al een aantal jaren bij de praktijk. Onze zoon vond het in het begin van de behandeling best spannend maar werd al snel gerust gesteld. Er heerst een gezellige sfeer in de praktijk maar ook aan de telefoon word je heel vriendelijk geholpen. De medewerkers zijn behulpzaam en proberen met het inplannen van afspraken zoveel mogelijk rekening te houden met het schoolrooster.”